Grad Bihać jeste poznat po svojim znamenitostima, historijskim spomenicima i prirodnim ljepotama.

Mnogobrojni festivali u Bihaću su razlog zašto je čjeto u Bihaću privlačno i domaćim i stranim gostima.

Nabrojat ćemo one najpoznatije.

Sevdah fest

Prva noć muzičkog festivala u Bihaću je rezervisana za „Sevdah fest“ na kojem se izvode tradicionalne pjesme sevdalinke.

Više od dvadeset godina zaredom održava se ovaj festival. Kako kaže pokretač i organizator festivala Dilvad Felić Dado “Ovoliko godina jednog festivala u kontinuitetu jeste pobjeda svih nas koji smo učestvovali u njegovoj organizaciji, pobjeda pjevača i autora koji su svojim radom održali manifestaciju na kojoj dostojno mogu predstaviti sebe i svoje stvaralaštvo.”

Svake godine desetina hiljada građana dolaze u Bihać da prate festival, ali i mnogi drugi širom svijeta koji putem elektronskih medija uživaju u ljepoti bosanskohercegovačke pjesme.

Festival narodne muzike

 

Festival narodne muzike u Bihaću svake godine okupi veliki broj renomiranih muzičkih zvijezda i mladih talentiranih muzičara koji ovaj muzički spektakl nastoje iskoristiti kao odskočnu dasku u nastavku buduće muzičke karijere.

Vjerna publika i muzičke zvijezde koji se redovito vraćaju ovom festivalu su razlog 15 godina duge tradicije koja se nastavlja i u budućnosti.

Festival zabavne muzike “Bihać”

 

Internacionalni festival zabavne muzike “Bihać” je još jedan od tradicionalnih festivala u Bihaću koji traje već 15 godina. Kulturno- umjetnička vrijednost, internacionalni karakter, suvremenost ovog festivala su učinile da godinama vjerna publika prati ovaj festival. Preko 400 estradnih imena učestvovalo je na festivalskim večerima, a Festival svake godine prati preko 5000 posjetilaca i više od 150 novinara.

Film festival „Avant&Una“

 

Jedan od festivala je Bihać avantura film festival „Avant&Una“ na kojem publika može pogledati filmove svih žanrova. Festival je tematski podijeljen na dugometražne i kratke igrane filmove, dokumentarne, historijske i retro filmove, studenske filmove i dječiji programe, a usmjeren je ka svim socijalnim kategorijama. Festival „Avant&Una“ je takmičarskog karaktera u svim kategorijama.

Lokacije festivalskih aktivnosti nalaze se u gradskoj zoni Bihaća. Na ovaj način kreirana je jedinstvena cijelina i ugođaj u kojoj će čak i Muzej AVNOJA biti projekcioni prostor za retro i dokumentarni program.

Projekcije avantura filmova prikazuju se u starom gradu Sokolac. Spoj filma i historijskih spomenika gledaocima donosi poseban doživlja.

Imperium summer festival

 

Imperium summer je festival elektroničke muzike koji se svake godine odrzava u gradu na rijeci Uni. Ovo je festival na koji godinama dolaze najbolji regionalni izvođači iz cijele Regije, koji kreiraju muzičko-elektronsku scenu posljednji 30 godina.

Festival se održava na atraktivnoj lokaciji starog grada Sokolac, a ugođaju doprinose kvalitetan line-up, zvuk i light show.

Bihaćko ljeto

 

Bihaćko ljeto je festival koji je Bihać učinio prepoznatljivim u pozorišnim kalendarima cijele BiH, susjednih i nekih evropskih država. Ovaj Festival posjetili su do sada mnogobrojni umjetnici iz BiH i regije od kojih ističemo samo neke: Filip Juričić, Dragan Marinković Maca, Izudin Bajrović, Milan Pavlović, Moamer Kasumović, Zana Marjanović, Ecija Ojdanić, Zijah Sokolović i mnogi drugi.

Spoj pozorišne umjetnosti i bogato kulturno – historijsko naslijeđe Bihaća početak ljeta čine posebno interesantnim. Program Bihaćkog ljeta odgovara svim naraštajima, pa se u sklopu festivala pored predstava organizira i dječiji program i program za omladinu.

Kroz svoj kontinuitet, Festival je postao kulturni brend grada Bihaća i njegove ljetne turističke ponude.

Grad Bihać uistinu ima šta za ponuditi posjetiocima, prvenstveno prirodne ljepote zbog “Jedne i jedine“ rijeke Une. Stoga je ljeto u Bihaću odličan izbor za avanturiste, porodice, sportaše, makar to bio i samo jedan vikend.