Imate slobodan vikend i želite posvetiti vrijeme sebi, porodici, želite uživati u prirodi? Ako ne znate gdje za vikend mi predlažemo Bihać. Prirodne ljepote, historijske znamenitosti, aktivan odmor u prirodi, biciklističke ture za porodice i za profesionalce, sve ovo svojim gostima nudi Bihać.

Svega 150 km udaljen od Zagreba i 33 km od Plitvičkih jezera, Bihać je odlična destinacija za vikend u BiH.

Zašto za vikend u BiH odabrati Bihać?

Bilo da ste avanturist ili ste ljubitelj dugih opuštenih šetnji po prirodi i istraživanja, imamo prijedlog za vas. Postoji mnogo razloga zašto vaša destinacija za vikend u BiH treba biti Bihać. Mi ćemo navesti samo neke od njih.

Znamenitosti Grada Bihaća

 

tvrđava Ostrovica

Grad Bihać poznat je po bogatoj historiji i velikom broju spomenika. Najstariji sačuvani, o kojima postoje zapisi, datiraju iz 9. i 10. v. p. n. e. Mnogi spomenici ambijentalno su uklopljeni na području cijelog Bihaća, tako da možete veliki broj do danas sačuvanih naći duž rijeke Une i na području danas naseljenih dijelova Bihaća. Sve ovo govori o ljepotama i načinu života zajednica koje su nekada živjele na prostoru Bihaća.

 

Prirodne ljepote

Jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegoviji nalazi se upravo u Gradu Bihaću. Ljepota vodopada Štrbački buk nijednog gosta nije ostavila ravnodušnim. Ovo je najviši vodopad na rijeci Uni i među najvećim prirodnim atrakcijama u BiH. Drugi, površinom najveći vodopad na rijeci Uni je Milančev buk, a nalazi se u mjestu Martin Brod.

U Martin Brodu se nalazi Manastir Rmanj, podignut 1443. godine, a posvećen je Sv. Nikolaju Mirliksijskom.

Nacionalni park Una je jedinstven zbog velikog broja arheološjih nalazišta, kula, spomenika, utvrda pokazuje da je područje oko rijeke Une oduvijek bilo nastanjeno čemu su sigurno doprinijele prirodne ljepote ovog kraja.

U prirodnim ljepotama Une možete uživati i iz druge perspektive. Vožnja lađom dok promatrate prirodne slapove i krajolike poseban je doživljaj.

Biciklističke ture u Bihaću

Aktivan odmor u prirodi u kojem uživa cijela porodica je odličan prijedlog. Još kad se tome doda obilazak historijskih znamenitosti i to na biciklima, znate da je to odličan prijedlog.

Pojedine biciklističke staze u Bihaću uređene su tako da u vožnji biciklom mogu uživati sve generacije. Tura koja vodi kroz prirodu, zatim do pojedinih znamenitosti u centru grada izuzetno je popularna među gostima.

Za one koji više vole adrenalinske avanture predlažemo zahtjevnu rutu NP Una – Osječenica, dugu 62 km za koju je potrebna dobra kondicija i spremnost.

Ako do sada niste mogli odlučiti gdje za vikend u BiH, uz ove prijedloge i uz pomoć osoblja Hotela Swiss Plus Bihać isplanirajte svoj idealan vikend.