Legenda o nastanku imena rijeke Une potiče još iz rimskog doba, kada je neki legionar vidjevši po prvi put blještave vode, uskliknuo “Una”, što u prevodu znači jedna i jedina.

Rijeka Una čini i veliki dio prirodne granice Hrvatske i BiH. Širina rijeke Une u gradu Bihaću je oko 30 metara. Dužina rijeke, koja izvire u Hrvatskoj i ulijeva se u Savu kod Jasenovca, je 207 km.

Ovo je četvrta rijeka po veličini u Bosni i Hercegovini.

Bišćanima njena veličina nije najvažnija, važnije je to što su plave vode isklesale duboki kanjon, kako rijeka hrani plodna polja, koje je bilo njihovo omiljeno mjesto za plivanje kada su bili djeca, a svi će bez izuzetka reći kako je rafting niz Unu posebno uzbudljiv.

Najnovijim istraživanjima i ronjenjem u izvor Une dostignuta je dubina od 248 metara, ali dno nije pronađeno. Gornji tok ove rijeke dio je Nacionalnog parka “Una.” Vrelo Une je najdublji krški izvor u Hrvatskoj i među pet najdubljih u svijetu.

Međunarodna Una Regata je postala toliko popularna, da se učešća rezerviše mjesecima unaprijed. Postoje barem četiri različite vrste rafting vožnji na Uni, od lagane koja traje dva sata do one šestosatne po brzacima VI kategorije. Najatraktivniji i najuzbudljiviji dio rijeke je Štrbački buk – Lohovo. Na 15 km rijeke je rafting IV i V klase, a savladavaju se vodopadi kakve možete vidjeti samo na filmovima.

U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao rijetka biljka Campanula unensis, i oko 28 vrsta ribe, među kojim lipljen, pastrmka i mladica.