Grad Bihać se ove 2021. pokazao kao idealna destinacija za domaće goste. Uz značajan broj gostiju s Bliskog istoka i europskih zemalja koji su već tradicionalno najbrojniji gosti u Bihaću, restrikcije i otežano putovanje zbog koronavirusa u Bihać su doveli i značajno veliki broj domaćih gostiju.

Kako iz TZ Grada Bihaća kažu: “Prošle godine Turistička zajednica Grada Bihaća je realizirala projekt turističkih vaučera. To je doprinijelo da ljudi daju preporuke i govore o Bihaću kao destinaciji. Zbog toga smo ove godine imali veći broj posjeta domaćih gostiju.”

Među ponudama u turističkim vaučerima bile su i biciklističke ture po Bihaću koje su među gostima postale izuzetno tražene.

Predsjednik BBK “Daj krug” Adnan Mekić kaže da se napredak, u odnosu na 2020. godinu itekako osjeti. “Mnoge organizacije u Bihaću nastojale su organizovati događaje koji, ne samo da pospješuju turističku ponudu, već pružaju dodatne aktivnosti zbog kojih se gosti duže zadržavaju u gradu, da još neke dodatne utiske ponesu sa sobom.”

Kako Mekić tvrdi brdski biciklizam je, pored raftinga na Uni, zauzeo svoje mjesto u turističkoj ponudi kako bi se povećao broj dana boravka gostiju koji dođu u Bihać. Kako kaže “često su gosti dolazili samo u vikend posjete, dođu na rafting i nakon toga napuštaju Bihać. S obilježenim biciklističkim stazama i novom ponudom to se mijenja.”

Potražnja za biciklističkim turama i iznajmljivanjem bicikala tokom pandemije je značajno porasla. Ove godine su biciklističke ture bile dio turističke ponude, gdje su gosti nakon raftinga jedan dan uživali u prirodnim ljepotama Bihaća upravo vozeći bicikl.

Direktor Hotela SwissPlus Edhem Ponjević kaže kako je ova 2021. godina za hotele u Bihaću mnogo bolja nego prošla. “Juli i august 2021. su prema broju gostiju približno kao i 2019. godina. Ono što se izmijenilo je struktura gostiju. Njih 20 do 30% su strani gosti, uglavnom s Bliskog istoka, te europskih zemalja: Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i mali broj iz Italije. Ove godine prednjače domaći gosti.”

Tokom 2019. godine, Turistička zajednica Grada Bihaća usmjeravala je aktivnosti na postizanje vidljivosti i poboljšanje brenda destinacije Bihać kroz različita događanja i manifestacije, te poticanje na kvalitetno pružanje turističkih usluga. Brojke već sad pokazuju da se ulaganje isplatilo.