S više od 60 milijuna aktivnih biciklista u Evropi cikloturizam je brzorastuća grana turizma koja je sve popularnija među turistima svih generacija.

Cikloturizam u Bihaću nije izuzetak iz ovog trenda.

Nedovoljno razvijena infrastuktura nije spriječila da cikloturizam u Bihaću stekne veliku popularnost. Naprotiv, to je samo još jedan izazov da se ljudi angažuju još više.

Cikloturizam u Bihaću

 

Veliki broj gostiju za vrijeme svog odmora u Bihaću želi otkrivati prirodne ljepote i historijske znamenitosti vozeći bicikl. Iako se smatra da infrastruktura i biciklističke staze u Bihaću nisu dovoljno razvijene, lokalni biciklistički klubovi Daj Krug, RBK Japod i BK Bihać svojim upornim zalaganjem i trudom stavili su Bihać na biciklističku mapu BiH.

Cikloturisti su osobe koje žele aktivan odmor u koji je uključen boravak u prirodi.

Ono što Bihać može ponuditi cikloturistima je jedinstveno iskustvo jer pruža vožnju Nacionalnim parkom Una, razgledavanje historijskih znamenitosti i spomenika kulture kojih u Gradu Bihaću ima više od 20, te uživanje u prirodnim ljepotama brdskih biciklističkih staza.

 

Brdski biciklizam u Bihaću

 

U Gradu Bihaću postoji određeni broj označenih biciklističkih staza koje mogu svim biciklistima pružiti jedinstven doživljaj uživanja u prirodi. Pored označenih staza, postoji i određeni broj šumskih staza i asfaltnih puteva koji su prilagođeni svim biciklistima, profesionalcima, rekreativcima i amaterima.

Biciklistička ruta NP Una – Osječenica

Ova kružna tura je izazovna, ali pruža nevjerojatne prirodne ljepote.

Šljunčane staze koje vode kroz bukove šume i preko otvorenih travnjaka vode do srednjovjekovnog dvorca i izletišta na Bjelaju i penju se do prijevoja Osječenice.

Biciklisti mogu uživati u spektakularnim pogledima na kanjon Unca, prije nego što krenu u spust do rijeke Une i Unca, kod Martin Broda. Kako bi se u potpunosti uživalo u spektakularnim pogledima koje ova staza pruža, ova ruta je položena u smjeru kazaljke na satu, počevši od Kulen Vakufa. Ukupna dužina rute je 62 km.

Da bi savladali ovu rutu, biciklisti moraju biti u dbroj kondiciji. Potrebno je i iskustvo spuštanja po šljunčanim terenima. Zbog zahtjevnosti terena, preporučuje se korištenje brdskog bicikla, iako se ruta može voziti i na cross/gravel biciklu.

Porodične biciklističke staze u Bihaću

 

Ako ste mislili da biciklizam nije za vas jer niste u izuzetnoj kondiciji, mi ćemo vas razuvjeriti.

U Bihaću postoje biciklističke staze koje bismo mogli nazvati nisko zahtjevnim. Usponi i težina staze prilagođeni su djeci i osobama s manje kondicijske spremnosti.

Jedna od ovakvih staza je ona koja nudi biciklistima uživanje u vožnji kroz prirodu i kroz Grad Bihać, a usput se mogu posjetiti neke od historijskih znamenitosti Bihaća. Ako bicikl vozite rijetko i rekreativno, ovo može biti sjajna prilika da uživate u sportskim aktivnostima i upoznate historiju BiH.

Sve rute su sigurne za bicikliste jer uključuju vodiča i zaštitnu opremu koja je potrebna za izlet.

Najam bicikla u Bihaću i održavanje

 

Cikloturiste možemo podijeliti na dvije kategorije:

  • Oni koji iznajmljuju bicikl na određenoj destinaciji
  • Oni koji koriste bicikl na putovanjima i kao glavno prijevozno sredstvo.

Za svaku od ovih kategorija u Bihaću postoji obezbijeđena infrastruktura koja pomaže da boravak i vožnja bicikla bude odmor i rekreacija.

Za one koji nemaju vlastite bicikle, u Bihaću postoje dva iznajmljivača bicikala. U ponudi su family pack, ali postoji ponuda i za one spremnije i u boljoj kondiciji.

Tako su koncipirane i biciklističke ture. U ponudi je city tura, vožnja do grada, do srednjovjekovnog grada Sokolca, to su ture koje nisu tehnički zahtjevne. S druge strane ture do Plješivice nudi adrenalin i zahtjevnija je.

Za one koji imaju vlastiti bicikl i njime putuju ili ga voze sa sobom, u Gradu Bihaću postavljane su dvije solarne recro bike stanica, od kojih se prva nalazi na lokaciji Štrbački Buk. To je servisna stanica za popravak bicikala u kojoj biciklisti imaju alat i sve ono što je potrebno za popravke bicikla ako za to postoji potreba.

Stanica sadrži sitni alat za hitni servis bicikla i solarni panel čija je uloga akumuliranje obnovljivih izvora energije koja opskrbljuje kompresor za puhanje guma, te modul za punjenje telefona. Druga solarne recro bike stanica nalazi se u Starom gradu Sokolac.

Na ovaj način gradi se mreža sigurnog brdskog biciklizma u turističke svrhe. Kada turist dođe da zna, ako mu se što desi, na kojim lokacijama ima mogućnost uraditi sitne popravke, napuhati gumu, jer se sve to nalazi u prirodi.

Bicikl je nekima sredstvo za rekreaciju, nekima prevozno sredstvo. Bez obzira u koju skupinu spadate sigurno je da ima brojne zdravstvene prednosti.